Contact

BS De Bijenkorf

Koning Albertstraat 45

9200 Dendermonde

tel: 052/21.40.40

fax: 052/20.23.48

e-mail secretariaat:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

e-mail directie:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nuttige Links

Login Form

Kinderboerderij

Inleiding 

De kinderboerderij van de Bijenkorf speelt een belangrijke rol in de bewustwording van onze kinderen ten aanzien van de natuur.

De kleinsten leren er op een ongedwongen en speelse manier omgaan met dieren en planten.

De werking kinderboerderij is geïntegreerd in het MOS-project (milieuzorg op school).

Situering

In onze moderne maatschappij zijn we al te vaak onwetend over de natuur en haar werking. Nochtans is het belangrijk

dat onze kinderen - de volwassenen van de toekomst - de verschillende facetten van de prachtige natuur leren ontdekken: de planten, dieren, bomen, ecosystemen, cycli, en hoe al deze zaken elkaar beïnvloeden en nodig hebben...

Een kind zet de eerste stappen naar natuur- en milieuvriendelijk gedrag thuis en op school. Wereldoriëntatie brengt aanzienlijke kennis bij, maar het blijft te veel beperkt tot theoretische kennis uit o.a. de leerboeken.

Met onze kinderboerderij willen we ervaringsgericht werken. Spelenderwijs leren we de allerkleinsten de natuur te ontdekken. We zijn er ons van bewust dat de bescherming van het leefmilieu essentieel is voor ons en voor het welzijn van de komende generaties.
Op onze kinderboerderij doen onze kinderen niet alleen kennis op, maar ze leren ook hoe ze zich dienen te gedragen tegenover de natuur.

De kinderboerderij werd opgericht in 1981 (i.s.m. de oudervereniging) en kreeg een grondige facelift in de loop van 2005.

Onze dieren helpen ons ook bij het verwerken van de keukenresten. Wat composteerbaar isgaat naar onze compostvaten, lekkere keukenresten dienen als voer voor diverse dieren.

Voor verdere info kan je langskomen bij onze 'boer François' of het schoolteam.

Buurtwerking - gratis toegang

Onze school is gelegen in een druk bewoonde buurt, waar weinig open ruimte of pleintjes zijn. Iedereen heeft nood aan een stukje natuur in een sterk verstedelijkte omgeving!

Daarom stellen we onze kinderboerderij gratis open tijdens de weekends van mei t.e.m. oktober tussen 14u en 17u.  open op zaterdag en zondag tussen 14u en 17u. (vanaf mei t.e.m. oktober)

Onze Dieren

Onderstaand geven wij een korte beschrijving van een aantal diersoorten die je op onze boerderij kan aantreffen. We vertellen kort iets over hun afkomst, wat ze eten, de broedtijd (vogels) of dracht (zoogdieren) en tot slot bespreken we nog enkele specifieke kenmerken. Alle foto's werden genomen in onze eigen kinderboerderij.

 Brahma : In 1852 werd dit kippenras voor het eerst in europa geïmporteerd. Deze import was afkomstig uit Noord-Amerika. Kippen zijn alleseters. Wanneer ze een vrije uitloop hebben, eten ze zowel zaden en bessen als insecten, wormpjes, slakjes en groenvoer. Een brahma legt 20 tot 30 eieren en de broedtijd is 21 dagen . Een Brahma heeft veel ruimte nodig omdat ze zo groot is, ze kan tot 5 kilo wegen.
 Cavia : Cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (Peru en Chili). Bij ontdekking van Zuid-Amerika werden de cavia’s als huisdier en of offerdier gehouden. Cavia’s hebben een vezelrijke voeding nodig zoals hooi. Verder moeten cavia’s dagelijks 40 tot 70 gram groenvoer krijgen zoals gras, paardebloemen, witloof, paprika, peterselie,… ze mogen ook spinazie. Cavia’s eten ook graag fruit zoals meloen. Een cavia heeft 2 tot 5 jongen en de draagtijd is 66 tot 72 dagen.Cavia’s hebben een heel sterk gehoor, ze kunnen heel goed kleuren en geuren onderscheiden. Doordat de cavia zo lang draagt is het biggetje bij de geboorte volledig ontwikkeld. Dit komt omdat de cavia niet in een hol bevalt en direct moet kunnen vluchten voor de vele vijanden.
 Dwerggeit : De dwerggeiten in ons land zijn van Afrikaanse afkomst. Maar lijken door hun bouw niet meer op hun voorouders. Ruim 50 jaar geleden werden deze dieren Europa binnen gevoerd. De dieren waren toen groter dan de geiten die we nu vandaag kennen. De geit heeft een speciale maag. De maag van de geit is verdeeld in 4 delen. Ze eten gras, graan en kleine takjes of twijgjes. Een geit heeft 1,2 of 3 geitjes en de draagtijd is 5 maand. Geiten zijn herkauwers. Dit wil zeggen dat de geiten eerst zoveel mogelijk proberen te eten zonder er op te kauwen. Als ze dan later wat meer tijd hebben laten ze hun eten terug in hun mond komen om er dan op te kauwen. Wij eten verschillende dingen die de geit gemaakt heeft. Denk maar aan geitenmelk, geitenvlees en geitenkaas.
 Ezel (onze Rico) : De ezel komt uit Noord-Afrika en werd al 6000 jaar voor Christus tam gemaakt. Dit is nog eerder dan de paarden waar de ezel familie van is. De ezel werd veel als rij-, trek- en lastdier gebruikt door mensen, omdat hij heel goed kan lopen van 's ochtends tot 's avonds. De ezel komt oorspronkelijk uit de woestijn. Hij heeft dus maar weinig eten en drinken nodig. Het hoofdvoer van de ezel bestaat voornamelijk uit ruwvoer (gras, hooi en stro). In de zomer kan de ezel gewoon op een weiland buiten gezet worden. Wortels mogen veel gegeven worden; hier zit namelijk veel vitamine A in en dat is goed voor de ezel. De ezel mag ongeveer 3 sneetjes brood per dag, het moet wel oud brood zijn, vers brood is namelijk zacht en daar kan hij blaren van in zijn mond krijgen. Een ezel heeft 1 veulen en de draagtijd is 1 jaar en 10 dagen. De melk van een ezellin werd vroeger veel gebruikt als medicijn of als schoonheidsmiddel. Tegenwoordig worden ezels steeds meer als gezelschapsdieren gehouden.
 Goud-Geel fazant : Oorspronkelijk kwamen in onze streken geen fazanten voor. Vermoedelijk zijn fazanten, ca. 500-800 jaar na Chr., vanuit Transkaukasië als siervogel ingevoerd. Pas in de 18e tot de 20e eeuw is men begonnen de Oost-Chinese fazant in te voeren voor de jacht. Deze is herkenbaar aan een witte halsring. De fazanten die nu in het wild in ons land rondlopen zijn kruisingen van deze twee soorten. Net als kippen zijn het echte alleseters. Ze eten insecten, wormen, zaden, planten, knoppen, bessen, vruchten enz. Een fazant legt 12 eieren en de broedtijd is 24 dagen. De fazanten zijn als sierhoenders ingevoerd, dit omwille van hun prachtige kleuren. De vrouwtjes zijn echter veel onopvallender gekleurd. De reden daarvoor is dat het vrouwtje tijdens het broeden, op haar nest verstopt tussen struiken of hoog gras, niet op mag vallen. Want de fazant heeft veel vijanden die dol zijn op een fazantenboutje of op de eieren.
 Pauw : De pauw is waarschijnlijk de oudst bekende siervogel. Ruim 4000 jaar geleden bereikte hij via Mesopotamië Europa. Oorspronkelijk werd een pauw vanwege de schoonheid in parken en tuinen gehouden, maar al gauw werd gebraden pauw een culinair statussymbool. Pauwen eten allerlei planten, maar ook kleine dieren (zoals slangen). Dagelijks vers drinkwater en dagelijks bekijken of de pauw voldoende voer van de grond kan pikken, anders bijvoeren op de grond. Een pauw legt 4 tot 8 eieren en de broedtijd is 28 dagen. Om indruk te maken op een wijfje pronkt een mannetjespauw uitbundig met zijn lange, kleurrijke staart. Sommige staartveren zijn lang, andere korter en samen vormen ze een dichte waaier. De haan zijn veren zijn prachtig fel blauw en groen. De hen haar pluimen zijn onopvallend bruin.
 Ouessant-schaap : Het dwergschaap is het kleinste schapenras ter wereld. Het ras is oorspronkelijk afkomstig van het eilandje "ile d’ Ouessant" dat ligt in de Atlantische Oceaan voor de Westkust van Bretagne. Ze hielden hun schapen vooral voor de wol. In de zomer hebben schapen genoeg met een goed stuk grasland. In de winter is dit anders dan kan je ze gras, hooi, groenteafval of krachtvoer geven. Een schaap heeft 1,2 of 3 lammetjes en de draagtijd is 5 maand. Een schaap geeft wol om kledij van te maken.
 Dwergkonijn en de vlaamse reus : Huisdier werd het konijn pas in het begin van de Middeleeuwen, toen monniken konijnen gingen houden. Als basisvoedsel kun je het beste gewoon konijnenvoer uit de dierenwinkel geven en ook hooi en af en toe een wortel, brood, bladeren van knolselder of wat paardenbloemen als tussendoortje. Een konijn heeft 4 tot 12 konijntjes en de draagtijd is 30 of 31 dagen. Konijnen zijn goede hardlopers en kunnen heel goed springen. Als ze rennen wipt hun achterste in lucht. Konijnen graven ook heel graag. Er zijn verschillende soorten konijnen een dwergkonijn heeft kleine oortjes en is heel klein. Een Vlaamse reus is veel groter en kan tot 9 kilo wegen.