Contact

BS De Bijenkorf

Koning Albertstraat 45

9200 Dendermonde

tel: 052/21.40.40

fax: 052/20.23.48

e-mail secretariaat:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

e-mail directie:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nuttige Links

Login Form

Nieuwe avi-toetsen

Op onze school wordt gebruik gemaakt van  AVI toetskaarten om het technisch lezen van de leerlingen te meten. Het AVI-niveau geeft de moeilijkheidsgraad van de leesboekjes aan. Het gaat hierbij enkel om het vlot lezen, niet om het begrip van de inhoud. Bibliotheken maken ook gebruik van deze indeling. Sinds kort is er een nieuwe AVI-indeling. Onlangs zijn de oude negen niveaus (AVI-1 t/m AVI-9) omgezet in een systeem met twaalf niveaus (zie  kader).
 
 
Wat houdt het AVI-systeem in?
AVI staat voor Analyse van Individualiseringsvormen. Deze test wordt gebruikt om het technische leesniveau van kinderen te bepalen. De leerling moet een tekst hardop lezen. Het niveau wordt vastgesteld aan de hand van het aantal fout gelezen woorden en de leestijd. Door kinderen een AVI-niveau toe te wijzen, kunnen ze boekjes op hun eigen niveau lezen.
 
Oude AVI niveau omzetten naar nieuwe AVI normen       
 

 
 
Tips om kinderen te motiveren

  • Het boek moet leuk zijn om te lezen. Door het kind zelf een boek te laten kiezen, zal het ook gemotiveerder zijn om te lezen.
  • Oefenen is goed, maar overdrijf de hoeveelheid niet. Zorg er voor dat het kind niet te lang leest, de concentratie zakt dan vaak een beetje weg. Het is beter om elke dag 5 tot 10 minuten te oefenen dan twee keer per week een halfuur.
  • Als het kind aarzelt bij een woord, is voorzeggen het best zodat het kind de verhaallijn niet uit het oog verliest.
  • Bij een dik boek, kunt u zelf af en toe een stuk voorlezen. Als een kind namelijk langzaam leest, zal het de eerste hoofdstukken van het boek aan het eind niet meer kunnen herinneren.
  • Het is belangrijk om veel zogenaamde 'leeskilometers' te maken. Net zoals een marathonloper veel kilometers maakt om een goede marathontijd te kunnen lopen, moeten kinderen ook veel tekst lezen om hun leesniveau te verhogen. Technisch lezen is geen trucje die een kind opeens doorheeft, het is echt nodig om simpelweg veel te lezen. Wel kunnen kinderen sprongen vooruit maken (en stilstand laten zien), maar toch is er over het algemeen training nodig om vooruitgang te blijven boeken.
  • Als ouder kunt u ook samen met uw kind lezen. U kunt bijvoorbeeld om de beurt een bladzijde lezen of een bepaald personage zelf lezen en een ander personage door uw kind laten lezen. Ook kan het leuk zijn om een stukje te lezen waarbij u met opzet fouten maakt. Het is dan de bedoeling dat uw kind de fouten herkent en u corrigeert. Veel kinderen zullen het erg leuk vinden dat de rollen eens omgedraaid zijn!

 
        Verder is het belangrijk dat het kind plezier heeft in het lezen. Dat maakt het voor het kind niet alleen prettiger, maar zal ook voor meer vooruitgang zorgen.
 
 
Zorg en GOK-team “De Bijenkorf”